Вредители по растенията

Написано от:: admin Публикувано в: Вредители Дата на създаване: 2017-01-05 Преглеждания: 91 Коментар/и: 0
Вредители по растенията

Вредители по растенията

Как да се справим с някой от най-разпространените болести и неприятели по растенията?

 

Цветята и и всички растения боледуват, също като нас хората.

Колко е тъжно и обидно, когато любимото ви растение заболее или още по-зле -  загине. Още по-тежко е, когато се случи подобно нещо със скъп екземпляр. Но при правилно отглеждане и полагане на необходимите грижи, вредителите и болестите могат да бъдат предотвратени и премахнати. Защото растенията  освен от вредните насекоми, гъбични заболявания или вирусни инфекции,  страдат и от неправилни грижи.

Най-често растенията загиват по чисто банални причини - например от пресушаване на почвата в периода на активен растеж или от преовлажняване през зимата. При последния случай хората смятат, че растенията изглеждат по-зле, тъй като не им достига вода и затова често преполиват. За да познаете нуждите на растението, се вгледайте в листата му. Ако е преовлажнено, то листата пожълтяват, субстрата и почвата в саксията се покрива със зелен налеп, а при недостатъчно вода листата потъмняват.

Нежните растения могат да загинат от студени въздушни течения. Друг проблем е недостатъчната светлина. В тъмния ъгъл растението може да пострада толкова, че да увехне.

 Тези неприятности могат да се избегнат, но при условие, че знаете потребностите на своите зеленолистни питомци и обръщате внимание на техните симптоми.

 

Ето кои са най-честите заболявания на растенията, причинителите им и някои прости средства за борба с тях:

 

-Ръжда
Причинява се от паразитни гъби. Те нападат всички надземни части на растението, като предизвикват прегаряне и окапване на листата, деформация и изсъхване на младите леторасти и цветни бутони. Първоначално по листата са светложълти или светло-оранжеви, закръглени петна. По-късно, предимно по долната страна на листата се оформят многобройни оранжево или ръждиво оцветени точковидни петна, които се разпукват и от тях излизат прахообразни спори на гъбата. Заразените растения изостават в развитието си и имат влошен декоративен вид. 

 Като ефективно средство за борба  се препоръчва – пръскане с бордолезов разтвор (т.нар. син камък се разтваря в съотношение 10 г в 1 л вода + 1 ч.л. гасена вар). Друго полезно средство за справяне с ръждата е  отвара от полски хвощ и  сероваров разтвор.

-Брашнеста мана е друго много широко разпространено заболяване, проявяващо се с появата на сиво- бял брашнест налеп по листата, стъблата и цветовете дори. Повредените листа се деформират, изсъхват и опадат. Причинява се от гъби.

Тази болест е и една от най-разпространените по розата. При повишена влажност на въздуха постепенно петната обхващат целите листа. Нападнатите органи закърняват и спират развитието си. Чувствителността на сортовете рози е много различна. Сортовете с гланцирани кожести листа са по-малко податливи на нападение, отколкото с матови по-меки листа. 

Като ефективно средство за борба с брашнестната мана се препоръчва растението се измива няколко пъти през 6 дни с настойка от чесън (25 г чесън се залива с 1 л вода и се остава да престои 1 денонощие).

Друго средство за борба с тази болест е отвара от хвощ.  Тя се прилага се срещу ръжди, брашнести мани и фитопатогенни гъби, обитаващи почвата. Използва се под формата на отвари и настойки. Плевелна салата също се използва  за лекуване на ръждата по розата.
За целта стъблата се накъсват от върха към корена на дължина 4-5 ст. Задържат се, докато се появи млечния сок, след което се пускат в съд с вода, за измиване на сока. Работният разтвор трябва да има цвят на обезмаслено мляко. Обикновено се правят две третирания през вегетационния период. А като химическа защита се препоръчва Фунгицид.

 

-От болестта  черни листни петна страдат пък розите отглеждани на открито. По горната повърхност на листата се  явяват черни кръгли или неправилни по форма петна, в резултат на което листата окапват още през първата половина на лятото. Растенията не асимилират нормално, спират растежа и не цъфтят.

За да се преборите с тази болест по вашите растения е хубаво да се   провежда предпазно пръскане преди вегетацията. След развитието на листната маса растенията се третират още три пъти през 12-15 дни с разтвор на фунгицидите : ИМПАКТ 25 СК, ФАЛКОН 460ЕК или ФОЛИКУР 250ЕВ. 

 

Вредители:

-Листни въшки
 Те са малки зелени, сиви или черни насекоми, които се размножават много бързо особено в сухо и топло време. Смучат сок от долната повърхност на листата и предизвикват тяхната деформация.

Средства за борба – листата и стъблата се измиват веднъж седмично със смес от два разтвора: 1 ч.л. стрит чеснов или кромид лук в 250 мл. вода и 10 г. препарат за миене на съдове, разтворен в 1 л вода; растенията и най-вече долната част на листата се пръскат с разтвор от 20 г. препарат за миене на съдове, 1 ч.ч. спирт за горене и 1 л вода; Болните растения се обработват с разтвор от: 10 г. препарат за миене на съдове, 2 ½ л. вода и 25 г. настойка, приготвена по следния начин: 1 кг. кори от лимони или портокали се смилат, заливат се с 3 л. вода и се държат така на тъмно и топло в затворен съд 5 денонощия, след което бързо се прецеждат и получената настойка отново се затваря в бутилка с плътна запушалка. Едно от най-разпространените средства за  биологична борба с листните въшки е – извлек от коприва, чай от пелин.  

Много полезни са още - отвара от полски хвощ, ревен, обелки от лук, картофи, листа на алабаш, вратига, пелин; извлек от коприва, пелин, чесън; сапунен разтвор; отвара от противоглистна папрат, орлова папрат, дървесна пепел. А за химически „щит“ се препоръчват: инсектициди. 

-Щитоносни въшки
Те нападат почти всички стайни растения, като фикус, драцена, лимон, бегония и др. Смучат сок от долната страна на листата, от леторастите и стъблата. Борбата с щитоносните въшки е трудна, защото те са покрити с овален щит, който предпазва и насекомото, и яйцата му.

Ефикасно  средство за борба  с щитоносните въшки  е нападнатите части да се намажат със смес от 10 г препарат за съдове, 25 г чесън и 1 л вода. След около 15 часа растението се изкъпва. Друга ефективна мярка е -  щитчетата да се изстъргват, листата да се измият. За борбата с щитоносните въшки помагат още : разтвор на мек сапун, сернокисела глина.  Относно химическата защита се препоръчват  инсектициди.

-Акари 

 Паяжинообразуващите акари обикновенно нападат и се развиват върху долната страна на листата, дръжките, пъпките и цветовете. Вредят като смучат клетъчния сок от млатите по-сочни части на растението. В резултат от повредите нападнатите части увяхват, свиват се, деформират се и по-късно окапват. 

Борбaта е ефективна при наблюдение на растенията за навременно откриване на нападението. Пръскане с химически препарати (акарициди). Трябва да се пръска няколкократно, като е желателно препаратите да се сменят. За съжаление при честа употреба на едни и същи растителнозащитни препарати се стига до селективна резистентност на раси от акари.  

Това, което бихте могли да предприемете като ефективна мярка е да  поставите растенията на прохладно, сенчесто и влажно място.  Препоръчват се още  отвара от полски хвощ, 0.3% мек сапун с тор от коприва, чесън. 

-Цветен дръшкопробивач

Това е малко бръмбърче с основен черен цвят и твърди червени криле. Вредят възрастните насекоми и ларвите. Среща се по всички видове рози. Женските индивиди снасят яйцата си в основата на цветната пъпка, след което прегризват цветната дръжка и пъпката пада. 

При поява на бръмбара  е ефикасно растенията  да се пръскат с БИ 58 или други тиофосфорни препарати.

В същата категория

Свързани блогове от етикети

Оставете коментар

Въведете верификационния код